Hoe wordt u online zichtbaar in China?

Icoon Baidu zoekmachine op smartphone. Authority over SEO voor de Chinese zoekmachine.

Hoe vaak per dag googelt u iets? Hoewel ‘googelen’ al meer dan 10 jaar geleden officieel erkend werd als Nederlands werkwoord, zullen we nog lang mogen wachten op de Chinese vertaling ervan. In de Volksrepubliek China, een land met meer dan 640 miljoen internetgebruikers, is er nog steeds sprake van internetcensuur. Een eis van de regering waaraan zoekmachine Baidu wel voldoet. Maar wat betekent dit voor uw SEO? 

Wat houdt de Chinese internetcensuur exact in?

Alvorens dieper in te gaan op het verschil inzake SEO, is het opportuun eerst toe te lichten op welke problematiek u botst wanneer u de Chinese digitale markt probeert te veroveren. Heel wat westerse bedrijven zien China immers terecht als dé aan te boren markt. Maar dat betekent ook dat u de Chinese visie op de wereld moet aanvaarden. En die visie wordt nog steeds voor alle Chinezen grotendeels bepaald en gecontroleerd door de overheid.

Informatie die niet strookt met het Chinese gedachtengoed, content die Chinese hoogwaardigheidsbekleders in een negatief daglicht stelt en pornografisch materiaal worden simpelweg geblokkeerd. Hiervoor hebben de autoriteiten duidelijke regels opgelegd aan de 3 Chinese telecombedrijven.

Welke websites zijn zichtbaar in de Chinese zoekmachine Baidu?

Aangezien amper 2,3% van alle zoekopdrachten in China via Google gebeurt, hoofdzakelijk door zij die via VPN-verbindingen de censuur weten te omzeilen, dient u uw digitale pijlen op zoekmachine Baidu te richten. Maar ook vóór de internetcensuur er de bovenhand kreeg, wist Baidu al te domineren. Hoewel de zoekmachine qua ontwerp en aanpak veel wegheeft van Google, slaagt Baidu erin Chinese tekst beter te interpreteren en te analyseren.

De gebruikersinterface geeft dan ook een veel hogere prioriteit aan Chinese websites. Anderstalige websites worden amper opgenomen in de zoekresultaten. Dit betekent dat u uw SEO-inspanningen specifiek moet afstemmen op Baidu.

Zakenmensen trekken zeil met SEO naar zich toe. Authority geeft SEO-tips voor Baidu.

Hoe wordt u zichtbaar in de Chinese zoekmachine Baidu?

Baidu is gemaakt door en voor Chinezen. Achter uw SEO voor Baidu moet dan ook een goede dosis Chinese logica zitten. Uw website moet bovendien in het Chinees geschreven zijn en vanuit China gehost worden. Daarbij dient u ook rekening te houden met woorden die in China verboden zijn. Verder verschilt het ranking algoritme van Baidu weinig van dat van Google.

Enkele concrete SEO-tips voor Baidu:

  • Zorg ervoor dat de inhoud van uw site met zo weinig mogelijk kliks te bereiken is. De Baidu spider is momenteel nog minder ontwikkeld dan de Google spider.
  • Hou de URL-structuur kort en gebruik indien mogelijk Pinyin, een systeem dat u toelaat Chinese tekens om te zetten in westerse spelling.
  • Stel, net als voor Google, unieke metadata op met gebruik van keywords.
  • Beperk de metatitle tot 80 karakters, de metadescription tot 200 karakters. Vergeet ook de alt tags voor foto’s niet.
  • Zet in op linkbuilding! Dit is een absolute sleutelfactor in de Baidu-ranking.

Tot slot:

Een ander belangrijk verschil dat nog niet werd toegelicht, is de verschillende doelstellingen die Google en Baidu eropna houden. Waar Google het delen van unieke content aanmoedigt, hanteert Baidu eerder een ‘eigen-sites-eerst-politiek’. De zoekmachine Baidu is enorm gericht op het genereren van cashflow. Organisch op de eerste pagina met zoekresultaten verschijnen, is dan ook een huzarenwerk.

Ons advies? Als u de Chinese onlinemarkt wil aanspreken, ga dan in zee met een ervaren partner. Authority ondersteunde eerder al bedrijven op de Chinese E-commercemarkt. Benieuwd wat wij voor uw bedrijf kunnen betekenen? Vraag een gratis SEO-audit aan of contacteer onze Search Marketing Experts.